Няма описание.
Постинги в блога от 20.09.2006 г.
20.09.2006 12:01 -
Най-добрият брауниз
** Изглежда дълго, а всъщност приготвянето на този вкусен сладкиш отнема около 15 минути. При мен никога не остава да изстине за цяла нощ. Оригиналът е с 500 мл захар, но това е много за мен.
150 - 152 г брашно
1/2 ч л сол
225 г масло
170 г горчив шоколад
или 100 г млечен и 70 г горчив
250 мл захар
1 ч л ванилова есенция
4 яйца ( хl)
150 г орехи ( по желание)
• Фурната предварително се загрява на 175 С. Квадратна форма с размери 23*23 се намаслява и се застила с хартия за печене. Отгоре отново се намаслява.
• Брашното се пресява със солта.
• Маслото се разтопява заедно с шоколада на водна баня, като постоянно се разбърква докато сместа не стане гладка без буци.
• Добавя се половината захар(150 г) и се разбърква за 30 секунди, след което се снема от огъня.
• Добавя се ваниловата есенция.
• Останалата захар се разбива добре с яйцата. Половината от получената смес(захарно-яйчната)постепенно се излива в шоколадовата смес с непрекъснато бъркане, за да не се пресекат яйцата в горещия шоколад.
• Останалата смес от захарта и яйцата се разбива на висока степен с миксер, докато сместа не се увеличи два пъти. Внимателно се добавя към шоколадовата смес.
• Когато тестото е добре объркано се добавя брашното. Готовото тесто прилича на заквасена сметана.
• Ако добавяте орехи ги поставете след брашното. Аз слагам орехи които са начупени на големи парчета.
• Тестото се излива в приготвената вече форма за печене, подравнява се и се поставя в средата на фурната и се пече около 25-27 минути(това зависи от фурната ви).
• По време на печене брауниза леко се надига, върха му става по тъмен и сух (може и да се напука) така и трябва.
• На 23 минута от печенето се забожда в средата кибритена клечка на нея ТРЯБВА да има полепнало тесто. Върха трябва да е изсъхнал леко, но все пак ще бъде лепкав.
• Все пак е добре този сладкиш да бъде недопечен, отколкото препечен. Ако се съмнявате печете 27 минути.
• Сладкишът се изважда и се оставя да изстине напълно (най-добре за цяла нощ).
• Реже се на 16 квадрата.
• Може да бъде съхранен 2-3 дена като се покрие плътно.
• Може да бъде замразен за 1 месец, но затова всеки малък сладкиш (квадрат)трябва да се завие със "свежо" фолио и се размразява при стайна температура.
• Такъв вид сладкиш се добавя в сместа за сладолед, тъй като тези сладкиши при замразяването не стават твърди.
150 - 152 г брашно
1/2 ч л сол
225 г масло
170 г горчив шоколад
или 100 г млечен и 70 г горчив
250 мл захар
1 ч л ванилова есенция
4 яйца ( хl)
150 г орехи ( по желание)
• Фурната предварително се загрява на 175 С. Квадратна форма с размери 23*23 се намаслява и се застила с хартия за печене. Отгоре отново се намаслява.
• Брашното се пресява със солта.
• Маслото се разтопява заедно с шоколада на водна баня, като постоянно се разбърква докато сместа не стане гладка без буци.
• Добавя се половината захар(150 г) и се разбърква за 30 секунди, след което се снема от огъня.
• Добавя се ваниловата есенция.
• Останалата захар се разбива добре с яйцата. Половината от получената смес(захарно-яйчната)постепенно се излива в шоколадовата смес с непрекъснато бъркане, за да не се пресекат яйцата в горещия шоколад.
• Останалата смес от захарта и яйцата се разбива на висока степен с миксер, докато сместа не се увеличи два пъти. Внимателно се добавя към шоколадовата смес.
• Когато тестото е добре объркано се добавя брашното. Готовото тесто прилича на заквасена сметана.
• Ако добавяте орехи ги поставете след брашното. Аз слагам орехи които са начупени на големи парчета.
• Тестото се излива в приготвената вече форма за печене, подравнява се и се поставя в средата на фурната и се пече около 25-27 минути(това зависи от фурната ви).
• По време на печене брауниза леко се надига, върха му става по тъмен и сух (може и да се напука) така и трябва.
• На 23 минута от печенето се забожда в средата кибритена клечка на нея ТРЯБВА да има полепнало тесто. Върха трябва да е изсъхнал леко, но все пак ще бъде лепкав.
• Все пак е добре този сладкиш да бъде недопечен, отколкото препечен. Ако се съмнявате печете 27 минути.
• Сладкишът се изважда и се оставя да изстине напълно (най-добре за цяла нощ).
• Реже се на 16 квадрата.
• Може да бъде съхранен 2-3 дена като се покрие плътно.
• Може да бъде замразен за 1 месец, но затова всеки малък сладкиш (квадрат)трябва да се завие със "свежо" фолио и се размразява при стайна температура.
• Такъв вид сладкиш се добавя в сместа за сладолед, тъй като тези сладкиши при замразяването не стават твърди.
Търсене