Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
www.Gotvetesmen.com
Автор: marabu Категория: Рецепти
Прочетен: 610786 Постинги: 202 Коментари: 106
Постинги в блога от Април, 2007 г.

image

250 г брашно
225 мл топла вода
3,5 г суха мая
7,5 г сол


• За приготвянето на тестото ще трябва обезателно мискер или кухненски робот, обикновената машина за хляб не върши работата (проверено е).
• Естествено най-добре тип планетарен, но в краен случай и обикновен миксер със спираловидните накрайници за тесто.
• Всички продуките се поставят в чашата за мисксер.
• Започнете да бъркате на най висока скорост.
• Първо което ще видите е течна смес, неразбираема, но трябва да се продължи да се меси около 10-15 минути на висока скорост, докато тестото не стане еднородно и не започне да се отлепва от стените и да се увива плътно около накрайниците.
• Купата се покрива с кърпа или "свежо" фолио и се оставя за 2-3 часа на топло място.
• Тестото се "бълбука" силно.
• Поставя се върху набрашнена повърхност (тестото лепне за всичко!!!), разделя се на две части и се поръсва с брашно.
• Покрива се с фолио или кърпа и се оставя за 45 минути.
• В това време се нагрява фурната на макс заедно с тавата.
• Втасалите чабатти внимателно се пренасят върху хартия за печене и се поставят върху нагорещената тава.
• Пече се на максимална температура 10-12 минути, а след това фурната се намалява до 220 С и хлябът се пече около 12-15 минути.
• Готовата чабатта трябва да бъде златисто кафява, пухкава и да кънти на кухо.
• Изчаква се поне 10 минути преди да бъде нарязана.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 966 Коментари: 0 Гласове: 0
19.04.2007 22:44 - Кекс с ананас
image
110 г масло
100 г пудра захар
80 г брашно
35 г ситно смляни бадеми
1 яйце
2 жълтъка
8-10 шайби консервиран ананас
настъргана кора от лимон
лимонова есенция по желание

• Шайбите ананас се отцеждат от сока.
• Маслото заедно с пудрата захар се разбиват, докато не образуват гъста кремообразна маса.
• Прибавят се едно по едно яйцето и жълтъците, като след всяко се разбива добре сместа.
• Брашното се пресява към тестото и с лъжица вниматено се разбърква.
• Добавят се смлените бадеми, настърганата кора лимон и лимоновата есенция.
• Форма за печене с диаметър 22 см се намаслява и се поръсва с галета или брашно.
• Сместа се изсипва и отгоре се заглажда с шпатула или нож.
• В центъра се поставя цяла шайба ананас, а около нея се нареждат, нарязани на половинки, другите шайби.
• Пече се в предварително загрята фурна на 170 С 40 минути, при необходимост се покрива с фолио.



** Рецептата е без бакпулвер, поради което кекса не се надига. Добавих и 1 патронче лимонова есенция на доктора :)
ако решите добавете 1 ч л бакпулвер, както можете да замените маслото с маргарин.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1263 Коментари: 0 Гласове: 0
08.04.2007 21:03 - Коктейл MOJITO
image

50 мл светъл ром (Bacardi, Habana Club или Ron Varadero)
3-4 клонки мента
настъргана кора от 1 лайм
сок от 1 лайм
2 ч л кафява захар
250 мл студена газирана вода
(или Спрайт, Швепс, Севън Ъп)
лед


. Ментата се наситнява.
. В чаша се разтриват ментата, настърганата кора от лайма и захарта.
. Добавя се ромът, сокът от лайм и се разбърква.
. Добавя се лед и студена газираната вода.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1224 Коментари: 0 Гласове: 0
02.04.2007 23:17 - BLOODY MARY
image


Коктейл Блъди Мери

4-6 кубчета лед
3-4 капки сос Уорчестър
2 cl водка
6 cl доматен сок
сок от 1/2 лимон
щипка черен пипер
сол
щипка каенски пипер

УКРАСА

стръкче целина с листа
резен лимон



• Ледът се поставя в шейкър и се прибавят двата соса, водката и двата сока.
• Съставките се разбиват добре.
• Охладена чаша се пълни с коктейла и се поръсва с черен пипер и щипка каенски пипер.
• Украсявя със стрък целина и резен лимон.



** Този класически коктейл е бил изобретен за първи път през 1921 г в парижкия бар Хари.
Съществуват много версии - едините повече ароматни, други по люти.
Като съставките може да съдържа сос от хрян заедно със сос Табаско или само Табаско, повече или по малко доматен сок, сок от лайм вместо от лимон.
Понякога чашите се украсяват с мента, но който от вариантите да изберете важно е да изполвате най-добрите продукти.

източник : The Cocktail Bible

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1026 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: marabu
Категория: Рецепти
Прочетен: 610786
Постинги: 202
Коментари: 106
Гласове: 647
Календар
«  Април, 2007  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30