Няма описание.
Постинги в блога от Декември, 2006 г.
15.12.2006 22:44 -
Всеки може да помогне да спасим живота на Дарина!
15.12.2006 13:37 -
Домашно лабане от кисело мляко
Гответе с мен
450 мл кисело мляко
1/2 скилидка чесън
сол
зехтин
• Киселото мляко се смесва със солта и пресования чесън.
• Поставя се в марля и след което в цедка.
• Поставя се над купа, за да се стича течноста и след това в хладилника за 3 дена.
• Течноста трябва да изтече напълно и трябва да получите сирене.
• Сиренето трябва да има полутвърда форма, но да може да се оформят от него малки топки.
• Топките се оформят с намокрени ръце с диаметър 2 см и се поставят в буркан.
• Бурканът се запълва със зехтин и се затваря с капак.
• Съхранява се в хладилник.
• При сервиране се поръсва със стрита чубрица и се полива със зехтина.
• Зехтинът от буркана може да бъде използван за салати, теста или други ястия.
• Топчетата също така могат да заместят моцарелата в някои от салатите.
450 мл кисело мляко
1/2 скилидка чесън
сол
зехтин
• Киселото мляко се смесва със солта и пресования чесън.
• Поставя се в марля и след което в цедка.
• Поставя се над купа, за да се стича течноста и след това в хладилника за 3 дена.
• Течноста трябва да изтече напълно и трябва да получите сирене.
• Сиренето трябва да има полутвърда форма, но да може да се оформят от него малки топки.
• Топките се оформят с намокрени ръце с диаметър 2 см и се поставят в буркан.
• Бурканът се запълва със зехтин и се затваря с капак.
• Съхранява се в хладилник.
• При сервиране се поръсва със стрита чубрица и се полива със зехтина.
• Зехтинът от буркана може да бъде използван за салати, теста или други ястия.
• Топчетата също така могат да заместят моцарелата в някои от салатите.
12.12.2006 23:31 -
Свински ребра със сос Барбекю
1300 г свински ребра
1 с л кафява захар
1 1/2 ч л сол
1 ч л смлян черен пипер
Сос Барбекю
2 с л олио
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
180 мл вода
160 мл кетчуп
125 г кафява захар
6 с л оцет
1 с л Сос Уорчестър
1 с л петмез (мед)
1 ч л млян кимион
сол
смлян черен пипер
• Захарта се смесва със солта и смления черен пипер.
• Разбъркат се добре с вилица.
• Ребрата се нарязват на парчета от по 1-2 ребра.
• Подреждат се в тава за печене в един ред и се натриват със захарната смес.
• Покриват се и се поставят в хладилника за 30 минути.
• Фурната се загрява до 150 С.
• Пекат се около 1 1/2 часа, като на 45-та минута от печенето се обръщат.
• В това време се приготвя барбекю соса.
• Олиото се загрява в тиган и се прибавя нарязан на ситно лук.
• Запържва се, докато започне да омеква.
• Прибавя се чесънът, който е накълцан на дребно.
• И се пържи още 1 минута, като често се разбърква.
• Прибавя се водата, кетчупа, кафявата захар, оцета, уорчестърския сос, петмеза, кимиона и пипера.
• Разбърква се добре.
• Огънят се увеличава и се кипва соса.
• Намалява се огънят и се оставя да къкри 25-30 минути или докато се сгъсти.
• От време на време се разбърква.
• Ребърцата се изваждат и фурната се увеличава до 180С.
• Намазват се с барбекю соса от всички страни и се запичат още 25 минути.
Гответе с мен
inspired by Cooking for Dummies
07.12.2006 22:12 -
Пълнен шаран
* Имало вярване, че костица от Никулденския шаран, грижливо скрита в гънките на портмонето, помага то да бъде по-пълно през годината. Ако не го знаете, на следващия Никулден приберете скъпоценното блестящо кръгче.
2 глави кромид лук
200 мл олио
100 мл ориз
2 с л галета
3 с л орехи орехи
десетина стафиди
1 ч л червен пипер
щипка канела
1/2 ч л захар
смлян черен пипер
сол
1,5 - 2 кг шаран
• Почистеният шаран се измива добре, посолява се и се оставя един-два часа.
• През това време се задушава нарязаният лук в олиото.
• Прибавя се оризът и се задушава отново 15-20 минути.
• Добавя се галетата, орехите, стафидите, канелата, смленият черен и червен пипер и 1 с л вода.
• Сместа се разбърква добре.
• Шаранът се напълва с така приготвената смес, зашива се.
• Поставя се върху скара или пръчки в тава за печене.
• Полива се с олио и размито в малко вода доматено пюре.
• Поръсва се със смлян черен пипер и брашно.
• В тавата се доливат 400 мл топла вода.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30 минути.
• Фолиото се маха и се запича още 10-15 минути.
Гответе с мен
2 глави кромид лук
200 мл олио
100 мл ориз
2 с л галета
3 с л орехи орехи
десетина стафиди
1 ч л червен пипер
щипка канела
1/2 ч л захар
смлян черен пипер
сол
1,5 - 2 кг шаран
• Почистеният шаран се измива добре, посолява се и се оставя един-два часа.
• През това време се задушава нарязаният лук в олиото.
• Прибавя се оризът и се задушава отново 15-20 минути.
• Добавя се галетата, орехите, стафидите, канелата, смленият черен и червен пипер и 1 с л вода.
• Сместа се разбърква добре.
• Шаранът се напълва с така приготвената смес, зашива се.
• Поставя се върху скара или пръчки в тава за печене.
• Полива се с олио и размито в малко вода доматено пюре.
• Поръсва се със смлян черен пипер и брашно.
• В тавата се доливат 400 мл топла вода.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30 минути.
• Фолиото се маха и се запича още 10-15 минути.
Гответе с мен
04.12.2006 23:06 -
Енчилади запечени във фурна
10-12 тортили
250 г пилешко или пуешко месо (варено, грил, пържено)
3-4 домата
1 зелена люта чушка
150 г настърган кашкавал
200 мл кисело мляко
1 ч л масло
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
масло
сол на вкус
• Тавата за печене се намаслява.
• Доматите се почистват от кожата и се нарязват на кубчета.
• Задушават се заедно с нарязаната люта чушка.
• Прибавя се нарязан на ситно лук и чесън.
• След 1-2 минути се прехвърля в блендър и се пюрира.
• Отново се връща в тенджерата (тиган) и се посолява и се подправя с черния пипер.
• Прибавят се подправки на вкус.
• Кипва се и се оставя да се сгъсти малко.
• Във всяка тортила се поставя по една лъжица сос.
• Прибавя се лъжица кисело мляко, нарязано месо, лют пипер (по желание) и се поръсва с кашкавал.
• Тортилите се свиват на тръбичка или друга форма и се поставят в намаслена тава.
• Отгоре се поливат с останалото кисело мляко и се поръсват с малко кашкавал.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 250 с около 10-15 минути.
** По желание може да се добави сладък чили сос, 1 ч л захар, ситно нарязан копър и/или магданоз и т.н.
Търсене