Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: marabu Категория: Рецепти
Прочетен: 855780 Постинги: 202 Коментари: 107
Постинги в блога от Декември, 2007 г.
29.12.2007 00:41 - Крем - карамел
                        image
500 мл прясно мляко
1 ч л ванилия
4 яйца
50 г захар

КАРАМЕЛ

50 г захар
1 с л вода
1 с л лимонов сок
• Млякото се кипва с ванилията.
• Яйцата със захарта се разбива добре.
• Постепенно се добавя изстиналото мляко.
• Всичко се разбива отново до разтваряне на захарта.
• Приготвя се карамелът : в тенджера се поставят захарта заедно с лимоновия сок и водата, като постоянно се бърка до разтваряне на захарта.
• Маха се от огъня, когато карамелът придобие златист цвят.
• В 4 шоли за крем-карамел се разпределя карамелът и отгоре млечната смес.
• Шолите се поставят на водна баня в по-голяма тава, като нивото трябва да е до половината на шолите.
• Крем-карамелът се пече в предварително загрята фурна на 150 С 45 минути (следи се водата в тавата да не закипи и при нужда се долива студена).
• Крем-карамелът се сервира охладен.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20077 Коментари: 9 Гласове: 0
16.12.2007 09:50 - Питки Паркър

image

180 мл прясно мляко
1 яйце
450 г брашно
2 ч л захар
1 1/2 ч л сол
6 с л разтопено краве масло
1 ч л суха мая



Машина за хляб

. Във формата на машината за хляб се наливат млякото и разбитото яйце.
. Отгоре се насипва брашното, така че да покрива изцяло течността.
. В различните ъгли на формата се слагат захарта, солта и 2 с л разтопеното масло.
. В средата на брашното се прави малко кладенче и се добавя маята, така че да не допира течността на дъното.
. Машината се включва на режим "ТЕСТО" и се натиска бутонът "Старт".



Миксер или с ръце

. Маята се размива топло прясно мляко заедно със захарта и сместа се оставя да втаса леко.
. Прибавя се разбитото яйце, пресятото брашно, солта и 2 с л разтопеното масло.
. Замесва се гладко тесто, което се поставя в намаслена купа на топло да втаса за 1 час.



. Готовото тесто се слага върху набрашнен плот и се премесва за кратко.
. Разточва се до дебели 1 см.
. С помощта на кръгла форма се изрязват кръгчета с диаметър 7,5 см (73 г питка).
. С помощта на малка точилка средата на всяка питка се разточва леко до дебелина 5 мм.

image

. Краищата се намасляват с разтопеното масло.

image

. Кръгчетата се прегъват, така че горната да покрие долната половинка.

image

. Леко се притискат.

image

. Подготвените питки се нареждат в намаслена тава.

image

. Намасляват се отгоре и се покриват.
. Оставят се за 30 минути на топло да втасат (трябва да се увеличат двойно обема си).

image

. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за 15-18 минути до златист цвят.

image

. Горещите питки се намасляват с разтопено горещо масло.

image



** Тези вкусни питки носят името на хотела в Бостън, където са били приготвени за 1 път.
Невероятно вкусни са топли :-)
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1517 Коментари: 0 Гласове: 0
 
image
680 г картофи

4 ч л сол
120 мл отвара от картофите
1 с л суха мая
2 с л зехтин
665 г брашно

• Картофите се измиват и се разрязват на 4 части.
• Заливат се с вода и се посоляват с 2 ч л сол.
• Сваряват се до готовност.
• Отмерват се 120 мл от течността и другата се изхвърля, като картофите се оставят да изстинат напълно (трябва да бъдат сухи).
• Изстиналите картофи се смачкват на пюре и се поставят в купа на мискер (машина за хляб).
• Отделно в топлата течност се размива маята и се оставя за 5 минути, докато се образуват мехурчета.
• Прибавя се към картофите заедно със зехтина и се бърка до еднородна смес.
• Добавя се брашното и 2 ч л сол.
• Меси се 2 минути на ниска скорост, след което се превключва на средна и се меси 11 минути.
• В началото тестото ще е сухо, но към края ще стане еластично заради картофите.
• Купата се покрива и се оставя при стайна температура 20-30 минути.
• В това време тестото почти не увеличава обема си.
• Фурната се загрява до 190 С заедно с тавата за печене.
• Тестото се поставя върху набрашенена повърхост и се разделя на 2 части.
• Всяка част се разточва с форма на овал.
• Навива се на руло, като края се набрашнява и се залепва.
• Поставя се с шева надолу и се покрива.
• Оставя се да втаса 30 минути.
• Фурната се напръсква с вода.
• Втасалият хляб се обръща с шева нагоре и се поставя в сгорещената тава.
• Пече се 45-50 минути.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2029 Коментари: 0 Гласове: 0
 
image
1 твърдо сварено яйце
1/2 глава карфиол

Дресинг

1 скилидка пресован чесън
1/2 ч л горчица
1 ч л оцет
зехтин
сол
смлян черен пипер
• Карфиолът се накъсва на розички и се сварява във вряла вода за 3-4 минути.
• Може и да се изпържи за кратко с 1 ч л зехтин.
• Продуктите за дресинга се разбъркват добре.
• В чиния за сервиране се поставя карфиолът, нарязаното яйце.
• Полива се с приотвения дресинг.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
** 1 порция
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1102 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: marabu
Категория: Рецепти
Прочетен: 855780
Постинги: 202
Коментари: 107
Гласове: 648
Календар
«  Декември, 2007  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31