Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
www.Gotvetesmen.com
Автор: marabu Категория: Рецепти
Прочетен: 605262 Постинги: 202 Коментари: 106
Постинги в блога от Август, 2007 г.
image

100 г брашно
1 с л захар
50 г разтопено масло
4 яйца
300 мл прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон


. Брашното се смесва със захар и с настърганата кора от лимон.
. Прибавя се разтопеното масло и се разбърква добре.
. Яйцата се прибавят едно по едно, като след всяко сместа се разбърква добре.
. Постепенно се влива прясното мляко и отново се разбърква добре.
. Тестото се оставя встрани за 30 минути.
. В предварително загрят тиган с плоско дъно, намазан с парченце масло, с черпак се сипва от тестото и се разклаща, за да се разлее по дъното на тигана.
. Изпържват се палачинките от двете страни до златисто оцветяване.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 883 Коментари: 0 Гласове: 0
image

Палачинки

80 г  брашно
2 яйца
1 с л разтопено масло
125 мл прясно мляко + 2 с л прясно мляко


Спаначена плънка

500 г пресен или замразен спанак
250 г рикота (извара)
1 яйце
55 г настърган кашкавал Пармезан или Пекорино
сол
смлян черен пипер
щипка индийско орехче

СОС

1 с л масло
1 с л брашно
500 мл + 2 с л прясно мляко
55 г настърган кашкавал Пармезан или Пекорино
1 с л доматено пюре
сол
смлян черен пипер



• В купа се разбиват добре всички продукти за палачинките.
• Купата се покрива и се оставя за минимум 30 минути в хладилника.
• Изпичат се 8 палачинки с диаметър 20-22 см, като се използва около 60 мл тесто за всяка палачинка

• Подготвя се спанака - измива се и се нарязва на дребно.
• Ако се използва замразен се размразява напълно и се изстисква от течността.
• В купа се смесват спанакът, рикотата, яйцето и кашкавалът.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
• Прибавя се щипка индийско орехче.

• В тенджера с дебело дъно се разтопява маслото и се прибавя брашното.
• При непрекъснато бъркане се запържва брашното и постепенно се прибавя прясното мляко.
• Довежда се до кипване и огънят се намалява.
• Сосът се оставя да къкри около 5-10 минути или докато не се сгъсти, като се разбърква често.
• Прибавя се настърганият кашкавал и доматеното пюре и се разбърква.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.

• Фурната се загрява до 220 С.
• Равномерно се разпределя пълнежът върху палачинките.
• Всяка палачинка се навива на руло и се поставя в огнеупорна тава за печене.
• Отгоре се заливат със соса.
• Пекат се около 20-30 минити или докато върха не се зачерви.

Категория: Лични дневници
Прочетен: 964 Коментари: 0 Гласове: 0
02.08.2007 17:49 - БРИОШ
** BRIOCHE - вид френски кръгли козуначени хлебчета, приготвени от брашно, мая, мляко, масло и яйца.
*** Идеални са за закуска, кафе и т.н както и на другия ден, препечени в тостер.
*** Изпичат се в специални форми за бриош, но могат да бъдат приготвени и във форми за мъфини или да се сплете на плитка.  
image
500 г брашно
5 с л захар
4 с л топлo прясно мляко или вода
30 г прясна мая
или 10 г суха мая
250 г масло
5 яйца
1 ч л ванилия
щипка сол

1 жълтък
2 с л вода
• Маята се разтваря в топлото мляко и се прибавя 100 г брашно.
• Закваската се разбърква добре и се покрива.
• Оставя се за 30-40 минути на топло място.
• След това се прибавя пресятото брашно, мекото масло, захарта и леко разбитите яйца.
• Меси се десетина минути или повече, докато тестото не се изглади и стане еластично.
• Прехвърля се в намаслен съд с масло, покрива се с намаслен найлон.
• Оставя се на топло да втаса за 1 час или докато не увеличи обема си двойно.
• Втасалото тесто се разделя на количество формички (или за една голяма форма), като 1/4 от тестото се оставя встрани.
• От тестото се оформят топки колкото яйце и се поставят в намаслени форми (тестото трябва да напълни формата на 2/3.
• Във всяка топка се правят дупчици в средата.
• От 1/4 тесто се оформят топчици колкото лешник и се заострят леко от едната страна.
• Бодват се в дупчиците.
• Покриват се и се оставят на топло за 20 минути.
• Намазват се с разбития жълтък с вода и се поръсват с едра захар.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 190 С за 10-13 минути.
• След което температурата се увеличава до 210-220 и се пекат още 5 минути.


Категория: Лични дневници
Прочетен: 1311 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 25.10.2007 22:06
Търсене

За този блог
Автор: marabu
Категория: Рецепти
Прочетен: 605262
Постинги: 202
Коментари: 106
Гласове: 647
Календар
«  Август, 2007  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031