Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: marabu Категория: Рецепти
Прочетен: 855840 Постинги: 202 Коментари: 107
Постинги в блога от Февруари, 2009 г.
image

1 глава кромид лук
1 стрък праз
250 г моркови
1 с л олио
300 г кайма
3 с л доматено пюре
сол

смлян черен пипер
200 мл доматен сок
3 с л заквасена сметана

• Кромид лукът се нарязва на дребно.
• Празът се почиства и се нарязва на тънки кръгчета.
• Морковите се обелват, измиват се и се нарязват на едри парчета.
• В сгорещена мазнина се изпържват подготвените продукти.
• Прибавят се оформените от каймата 20 малки кюфтенца (1 кюфтенце = 1 ч л).
• Запържват се заедно със зеленчуците, като се разбъркват, до златист цвят.
• Тиганът се маха от котлона, а кюфтенцата се изваждат.
• Към зеленчуците се добавя доматеното пюре.
• Посоляват се и се подправят със смлян черен пипер.
• Прибавя се доматеният сок и се пюрират (ако е гъсто се прибавя малко вода).
• Накрая се добавя сметаната и сосът се разбърква.
• Връщат се кюфтенцата и се готвят още 2-3 минути.
• Сервират се с ориз, булгур, картофено пюре и салата.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2383 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 18.03.2009 23:33
image

2-3 с л олио (масло)
1 средна глава кромид лук
2 моркова
350 г картофи
120 г салам Чоризо
2-3 скилидки чесън
2 с л брашно
2-3 ч л чили на прах
400 мл вода
1 кубче пилешки бульон
350 мл прясно мляко

2 червени чушки
600 г прясна или замразена царевица
450 мл готварска сметана
настъргана кора от един лайм или лимон
сок от един лайм или лимон
смлян черен пипер
шепа нарязан кориандър или магданоз

• Всички зеленчуци, заедно със салама, се нарязват на кубчета с размер 1,5 -2 см, а чесънът се накълцва.
• В голяма тенджера на среден огън се задушават лукът, морковите за 5 минути с 2-3 с л масло или олио (зеленчуците не трябва да променят цвета си).
• Прибавят се картофите, саламът, чесънът, чилито и брашното.
• Всичко се запържва за 2 минути при непрекъснато разбъркване на продуктите.
• В 400 мл вряла вода се разтваря 1 кубче пилешки бульон.
• Бульонът и прясното мляко се сипват в тенджерата и се довеждат до кипване.
• Огънят се намалява и супата се вари 10 минути (в това време се нарязват червените чушки).
• Прибавят се чушките, царевицата, готварската сметана и настърганата кора от един лайм (лимон).
• Супата се вари 15-20 минути без капак или докато омекнат зеленчуците.
• Към готовата супа се прибавя сокът от лайма (лимона) и нарязаният кориандър или магданоз.
• Поднася се гореща.

** За 6-8 порции
** Ако не разполагате с Чоризо (пикантен свински салам с чили и чесън) може да се използват друг вид салам или наденица.
*** Може и да не се използва брашното : част от царевицата се поставя в блендер и се приготвя пюре, което се добавя в супата, заедно с останалата царевица - това ще сгъсти леко супата (може да бъде използвана и консервирана царевица).
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2584 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 18.03.2009 23:32
image

2 горни пилешки бутчета
30-40 г брашно
1 ч л сух риган
2 с л олио
1 с л мариновани каперси
7-8 броя сушени сливи без костилки
12 зелени маслини с чушка
80 мл сухо бяло вино
2 с л червен винен оцет
1 с л кафява захар
1 с л доматено пюре
1 ч л сух риган, допълнително
1 с л накълцан магданоз
1 с л готварска сметана


ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ


500 г картофи
2 с л зехтн
20 г краве масло
1 с л накълцани иглички пресен розмарин
1/2 ч л сол
1/2 ч л стрита сушена целина


• Пилешките бутчета се измиват и се цепват на 2 части.
• Брашното се размесва с 1 ч л сух риган.
• Пилето се панира в брашното и се изтръсква от излишното.
• В голям тиган се загряват 2 с л олио и се изпържва месото до златист цвят от двете страни.
• Прехвърля се в огнеупорна тава.
• Прибавят се останалите продукти от каперсите до магданоза.
• Тавата се похлупва с капак или фолио.
• Ястието се пече в предварително загрята фурна на 180 С за 35-40 минути.
• Преди поднасянето се добавя и сметаната.

ПЪЖЕНИТЕ КАРТОФИ

• Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на кубчета със страна 2 см.
• Варят се до готовност, след което се отцеждат.
• В голям тиган се сгорещяват мазнините.
• Изсипват се картофите.
• Подправят се с подправките.
• Изпържват се до златист цвят, като често се разбъркват.


източник : AWW Chicken with Olives and Prunes
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2331 Коментари: 0 Гласове: 0
image

22 г прясна мая
или 2 1/2 ч л суха мая
2 с л олио
2 с л мед (захар, кленов сироп)
200 мл вода или прясно мляко
320-330 г брашно


АРОМАТНО МАСЛО

70 г меко краве масло
2 скилидки чесън
ситно нарязан магданоз
ситно нарязан копър
сол


. Маята се размива заедно с меда  в топлата вода (мляко).
. Оставя се да шупне на топло място за 10 минути.
. В голяма купа се пресява брашното и се прибавя маята.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавят солта и олиото.
. Меси се 8-10 минути до получаване на еластично и гладко тесто.
. Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се с намаслено "свежо" фолио и се оставя на топло за 30 минути.
. Втасалото тесто се разделя на 12 еднакви части.
. Оформят се малки, кръгли питки.
. Нареждат се в намаслена кръгла тава с диаметър 20 см.
. Покриват се и се оставят да втасат повторно за 30 минути.
. Фурната се загрява на 225 С.
. В средата на всяка бухнала питка се прави вдлъбнатина с пръст, където се поставя малко парче ароматно масло.
. Пиките се пекат 13-15 минути до златист цвят.

АРОМАТНО МАСЛО

. Чесънът се наситнява и се смесва с подправките, солта и маслото.
. Разбърква се до получаване на еднородна смес.
. Оформя се малък цилиндър, който се увива в алуминиево фолио и се поставя във фризер.


** Взех 280 г брашно и 40 г фини овесени ядки  image
*** Подправките за маслото могат да бъдат други според вкуса Ви, същото така може да бъде използвано готово билково масло от магазина.
**** Също така водата може да се замени изцяло на прясно мляко или в съотношение 1:1 (100 мл вода +100 мл прясно мляко)

източник : carina@carina-forum
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1876 Коментари: 0 Гласове: 0
02.02.2009 10:15 - Хлебни паници
image

310 мл топла вода
450-480 г брашно
2 с л сухо мляко
2 с л захар
1 1/2 ч л сол
2 с л меко краве масло
2 ч л суха мая
1 яйце
1 ч л вода

РЪЧНО МЕСЕНЕ

• Маята се размива заедно със захарта в топлото мляко.
• Покрива се и се изчаква около 5-10 минути до образуването на мехурчета.
• Пресятото брашно се прибавя на етапи.
• Омесва се еластично тесто, като накрая се добавя сухото мляко, мекото масло и солта.
• Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се да втаса на топло място за 90 минути или докато не увеличи обема си два пъти.

МАШИНА ЗА ХЛЯБ

• Във формата на машината се налива млякото.
• Отгоре се насипва брашното, така че да покрива изцяло течността.
• В различните ъгли на формата се слага захарта, солта и мекото масло.
• В средата на брашното се прави малко кладенче и се добавя маята, така че да не допира до течността на дъното.
• Машината за хляб се включва на режим "ТЕСТО".

ХЛЕБНИ ПАНИЦИ

• Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност.
• Внимателно се разделя на 4 части, всяка с тегло 208 г (или 6 по 136 г).
• Оформят се 4 или 6 кръгли топки.
• Нареждат се в намаслена или застлана с хартия за печене тава.
• Покриват се и се оставят да втасат повторно за 60 минути.
• Фурната се загрява на 190 С.
• Втасалите паници се намазват отстрани и отгоре с разбито яйце с вода.
• Пекат се 20-25 минути, след което се изваждат.
• Оставят се върху метална скара да се охладят.
• С остър нож се отрязва капачето на паницата.
• Издълбава се меката част (може да бъде запазена за приготвяне на кюфтета).
• Във всяка паница се сипва кремсупата и се поднася веднага.


** Можете се сервирате кремсупа, гъста супа, кавърма, рагу - и да ги изядете заедно с паницата :-)
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1747 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: marabu
Категория: Рецепти
Прочетен: 855840
Постинги: 202
Коментари: 107
Гласове: 648
Календар
«  Февруари, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728