Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: marabu Категория: Рецепти
Прочетен: 855733 Постинги: 202 Коментари: 107
Постинги в блога от Декември, 2008 г.
2  >  >>
image

500 г кори за баница
50 мл олио
1,5 кг тиква
200 г захар
50 г орехови ядки
1 ч л смляна канела
100 г галета

50 г пудра захар

• Тиквата се обелва, настъргва се и леко се задушава.
• Прибавят се счуканите орехови ядки, галетата, канелата и захарта.
• Всичко се разбърква много добре.
• Слагат се по 2-3 кори една върху друга, като всяка се напръсква с олио.
• Отгоре се поръсват с тиквената плънка.
• След като се загъват малко краищата им, корите се навиват на рула.
• Нареждат се в намазана с мазнина тава.
• Тиквеникът се пече в предварително загрята фурна на 200 С до готовност.
• Готовата баница се нарязва на порции и се поръсва с пудрата захар.

** Тиквеникът е една от задължителните гозби за софрата на Бъдни вечер по всички краищата на страната.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6115 Коментари: 1 Гласове: 0
image

500 г пилешки крилца
4 скилидки чесън
лют пипер на вкус
или сладък червен пипер на вкус
2 ч л захар
2 белтъка
3 с л нишесте
сол на вкус

мазнина за пържене


• Отрязват се краищата на крилцата и се изхвърлят (могат да бъдат използвани за пилешки бульон).
• Крилцата се разрязват на две части.
• Измиват се под течаща вода и се подсушават върху кухненска хартия.
• В купа се поставят крилцата, пресованият чесън.
• Прибавят се захарта, солта, пиперът, белтъците и нишестето.
• Всичко се разбърква добре.
• Крилцата се изпържват на порции в сгорещена мазнина до готовност.
• Поднасят се с резени лимон и зелена салата.

** За 500 г пилешки крилца най-добре да се използват белтъците от яйцата с размер М.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5618 Коментари: 0 Гласове: 0
image

500 г готови картофени ньоки
400 г моркови
3 с л краве масло
1 ч л захар
2-3 листа салвия (градински чай)
настърган Пармезан

• Ньоките се сваряват в кипяща подсолена вода за 2-3 минути.
• Морковите се обелват и се нарязват на правоъгълни парчета с дебелина 4 см.
• 1 с л краве масло се сгорещява в тиган и се прибавят морковите.
• Запържват се за 6 минути.
• В последната минута от пърженето се поръсват със захар и се оставят да се карамелизират.
• Поръсват се със сол и смлян черен пипер.
• Останалото масло се сгорещява в чист тиган.
• Прибавят се ситно нарязаните листа градински чай и се запържват за 1 минута.
• Ньоките се поливат с ароматното масло и се сервират заедно с карамелизираните моркови.
• По желание се поръсват с настърган Пармезан.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3221 Коментари: 1 Гласове: 0
image

150 г крема сирене тип Филаделфия
3 яйца
200 г захар
10 г ванилова захар
125 мл прясно мляко
90 г краве масло
300 г брашно
2 ч л бакпулвер
1/2 ч л сода
1/2 ч л сол

100 г замразени малини

• Фурната се загрява на 200 С.
• Формата за мъфини (12 броя) се намаслява или се застила с хартиени кошници.
• Крема сиренето се разбърква с 1 яйце, 50 г захар и 1/2 от ваниловата захар до гладка смес с помощта на дървена лъжица.
• Сместа се оставя настрани.
• В малка тенджера се стопля млякото заедно с маслото на среден огън, докато маслото се разтопи.
• Отнема се от котлона и се охлажда за кратко време.
• Прибавят се останалите яйца и се разбърква добре.
• В отделна голяма купа се смесват брашното с останалата захар, ваниловата захар, бакпулвера, содата и солта.
• Прибавя се млечната смес и се разбърква добре с миксер.
• Изсипват се замразените малини и внимателно се разбъркват с дървена лъжица.
• Тестото се разпределя в подготвената форма.
• Отгоре се поставя по 1-2 с л от сместа с крема сиренето и с помощта на нож (клечка) леко се разбърква.
• Пекат се 25 минути, докато мъфините придобият златист цвят.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2253 Коментари: 0 Гласове: 0
image

750 г картофи
2 глави кромид лук
1 морков
1 стрък целина
1 стрък зелен лук
30 г краве масло
1 л телешки бульон
сол
смлян бял пипер
3 с л заквасена сметана

120 г наденица
2 с л зехтин
1 връзка магданоз


. Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на кубчета.
. Поставят се в купа и се заливат със студена вода.
. Зеленият и кромид лук, целината и морковът се почистват и се нарязват на дребно.
. Маслото се разтопява в тенджерата и се прибавят зеленчуците.
. Запържват се за 5 минути и се прибавят кубчетата картофи.
. Сипва се бульонът и супата се похлупва.
. Вари се 30-35 минути.
. След това се прехвърля в блендер и се прибавя сметаната.
. Разбива се на гладко пюре и се връща в тенджерата.
. Подправя със сол и смлян черен пипер.
. Отделно в тиган се сгорещява зехтинът.
. Изпържва се наденицата, нарязана на кръгчета.
. Картофена кремсупа с наденица се поднася със ситно нарязан магданоз и изпържената наденица.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1625 Коментари: 0 Гласове: 0
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: marabu
Категория: Рецепти
Прочетен: 855733
Постинги: 202
Коментари: 107
Гласове: 648
Календар
«  Декември, 2008  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031