Постинг
10.12.2007 09:58 -
Селски хляб с картофи
680 г картофи
4 ч л сол
120 мл отвара от картофите
1 с л суха мая
2 с л зехтин
665 г брашно
• Картофите се измиват и се разрязват на 4 части.
• Заливат се с вода и се посоляват с 2 ч л сол.
• Сваряват се до готовност.
• Отмерват се 120 мл от течността и другата се изхвърля, като картофите се оставят да изстинат напълно (трябва да бъдат сухи).
• Изстиналите картофи се смачкват на пюре и се поставят в купа на мискер (машина за хляб).
• Отделно в топлата течност се размива маята и се оставя за 5 минути, докато се образуват мехурчета.
• Прибавя се към картофите заедно със зехтина и се бърка до еднородна смес.
• Добавя се брашното и 2 ч л сол.
• Меси се 2 минути на ниска скорост, след което се превключва на средна и се меси 11 минути.
• В началото тестото ще е сухо, но към края ще стане еластично заради картофите.
• Купата се покрива и се оставя при стайна температура 20-30 минути.
• В това време тестото почти не увеличава обема си.
• Фурната се загрява до 190 С заедно с тавата за печене.
• Тестото се поставя върху набрашенена повърхост и се разделя на 2 части.
• Всяка част се разточва с форма на овал.
• Навива се на руло, като края се набрашнява и се залепва.
• Поставя се с шева надолу и се покрива.
• Оставя се да втаса 30 минути.
• Фурната се напръсква с вода.
• Втасалият хляб се обръща с шева нагоре и се поставя в сгорещената тава.
• Пече се 45-50 минути.
Боко : "Като няма хляб, яжте асфалт...
Хляб с маслини в хлебопекарна
Зима иде, хляб няма, зрелищата изтъркани...
Хляб с маслини в хлебопекарна
Зима иде, хляб няма, зрелищата изтъркани...
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.