Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2007 22:52 - Салата с моцарела, босилек и печени домати
Автор: marabu Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2010 Коментари: 2 Гласове:
0



 
image 8 средни домата
1 с л зехтин
1 с л балсамов оцет
1/4 ч л смлян черен пипер
240 г моцарела
босилек

ДРЕСИНГ

1 с л каперси
2 с л зехтин
2 с л балсамов оцет
1 скилидка чесън
• Доматите се разрязват на две и се поставят с плоската част надолу върху застлана тава.
• Поръсват се със зехтин, оцет и черния пипер.
• Пекат се непокрити около 2 часа при 150 С или докато не омекнат.
• В чиния се подреждат доматите, нарязаната на филийки моцарела и босилек.
• Каперсите се нарязват наситно и се смесват с останалите продукти за дресинга.
• Салатата се залива с дресинга.


Тагове:   моцарела,   босилек,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marabu - подправка
13.06.2007 13:12
Каперси
/Capparis/

• Използват се недоразвитите цветни пъпки на многогодишното тревисто растение, стелещо се на дължина до 1,5 м наречено бодлив каперсник от сем.Капаридови.

• Диворастящо се среща в Алжир, Иран, Крим, Кавказ, Средна Азия. Култивира се в Южна Европа и Северна Америка.

• Цветните пъпки се употребяват най-често в прясно състояние, а по-рядко мариновани. Те са почти закръглени, малко сплескани, от едната страна са леко заострени, дълги до 1 см.

• Доброкачествените пъпки в прясно състояние трябва да са цели, твърди, напълно затворени и с тъмен, масленозелен цвят. Те имат специфичен мирис наподобяващ синаповия и лют вкус. След откъсване понякога пъпките стават кафяви, поради което се третират с медни соли, за да се обезцветят.

• Старите некачествени цветни пъпки са почернели, омекнали и безвкусни.

• На пазара се срещат няколко сорта каперси. Те се именуват според географския им произход. Така наречените немски каперси са пъпки на растението черна метла. Те имат по-различно устройство на чашката, венчето, затова фалшификацията се разпознава лесно.

• Като заместител на каперсите в Средна Европа се приготвя марината от семената на блатника и от зелените плодчета на латинката.

• В Кавказ напр. те се използват във вид на туршия.


източник : www.Gotvetesmen.com
цитирай
2. marabu - но
16.06.2007 19:56
вкусни :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marabu
Категория: Рецепти
Прочетен: 856766
Постинги: 202
Коментари: 107
Гласове: 648
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930