Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: marabu Категория: Рецепти
Прочетен: 854650 Постинги: 202 Коментари: 107
Постинги в блога от 02.09.2008 г.
image
Hamburger Buns

150 г брашно
0,2 г прясна мая
100 мл вода

440 г брашно
12 г прясна мая
12 г сол
24 г захар
45 г краве масло
22 г сухо мляко
280 мл вода

яйце
сусам
мак


ЗАКВАСКА

. Маята се разтваря във вода със стайна температура в голяма купа.
. Прибавя се брашното, разбърква се  добре и се покрива.
. Оставя се за 12-15 часа при 24 С.
. В това време закваската ще увеличи обема си 4-5 пъти и ще започне да спада.

ТЕСТО

. Цялата закваска се смесва с останалите продукти (от брашното до водата).
. Меси се 5 минути на 1 скорост в кухненски робот.
. Превключва се на най-високата скорост и се меси до получане на меко и лъскаво  тесто (при мен отне 15-18 минути).
. Купата се покрива и се оставя на топло за 1 час.
. Втасалото тесто ще увеличи обема си около 3 пъти.
. Прехвърля се върху набрашнена повърхност и се разделя на 12 еднакви парчета (1 парче = 89 г).
. Оставят се покрити за 20 минути да си "починат".
. Оформят се питки, като краищата на всяко парче се съединяват отгоре и се защипват.
. Нареждат се в тава за печене с шева надолу.
. Питките се покриват и се оставят да втасват за 1 час и 30 минути.
. Намазват се с разбито яйце и се поръсват със сусам или мак.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за 15-18 минути.

Source: SFBI recipe 
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1037 Коментари: 0 Гласове: 0
image

315 г брашно
9 г прясна мая
1 ч л сол
1 с л захар
2 ч л маргарин
95 мл суроватка ***
100-115 мл вода


. Маята се разтваря в суроватката заедно със захарта.
. Закваската се оставя да бухне леко.
. Към брашното се прибавя закваската, солта, маргаринът и водата.
. Замесва се еластично тесто, като се меси минимум 15 минути.
. Прехвърля се в намаслена купа и се покрива.
. Оставя се на топло за 60-90 минути.
. През това време тестото трябва да удвои обема си.
. Втасалото тесто се оформя на топка и се оставя за 15 минути, покрита с кърпа.
. След това се оформя кръгла питка, като се оставя с шева на горе.
. Поръсва се с брашно и се покрива с кърпа.
. Оставя се за 40-50 минути да бухне за трети път.
. Прехвърля се в тава за печене, като се обръща наопаки.
. Отгоре се правят два дълбоки диагонални разреза с нож.
. Хлябът се навлажнява с вода.
. Пече се в предварително загрята фурна на 200-210 С за 20-25 минути.


** Използвах течността от киселото мляко, която се получава при отцеждането му (за цедено мляко).

*** Суроватка е страничен продукт на млякото, който се получава при производството на сирене или кашкавал. Тя има сравнително малка хранителна стойност и все пак е твърде полезна поради голямото съдържание на калций. В 100 мл суроватка се съдържат около 0,28 г белтък, 0,22 г мазнини и доста захари - 4,64 г. Суроватката е лесно усвоима от организма, възбужда апетита и улеснява храносмилането.
Тя е особено подходящо питие при остри инфекциозни заболявания, във възстановителния стадий след изтощително болести и операции, като разхладително и ободряващо питие. Подобно на мътеницата суроватката притежава леко слабително и диуретично действие.



източник : mariana-aga.livejournal image
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1292 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 02.09.2008 08:15
Питки за 30 минути

image

350 г брашно
300 г кисело мляко 4,5 %
1 1/2 ч л сол
2 ч л бакпулвер
1 с л олио
2 ч л захар


. Брашното се смесва със солта, бакпулвера и захарта.
. Разбърква се добре.
. В отделна купа киселото мляко се разбърква с олиото.
. Прибавя се постепенно брашното и се омесва меко, леко лепнещо тесто.
. Прехвърля се върху набрашнена повърхност.
. Тестото се разделя на 10 еднакви парчета (~ 70 г).
. Оформят се питки, които се нареждат на разстояние в намаслена тава (или застлана с хартия за печене).
. Пекат се в предварително загрята фурна на 210 С за 20-25 минути до златист цвят.
image
Категория: Лични дневници
Прочетен: 944 Коментари: 0 Гласове: 0
image

350 г брашно
180 мл вода
1/2 ч л прясна мая


ТЕСТО

450 г брашно
10 г прясна мая
340 мл вода
50 мл зехтин
15 г сол

ЗАКВАСКА

• Маята се размива в топлата вода.
• Брашното се пресява и се прибавя към маята.
• Омесва се тесто и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на стайна температура за 18-24 часа.


ТЕСТО

• Маята се размива в топлата вода (340 мл).
• Брашното се пресява, добавя се размитата мая, закваската, солта и зехтинът.
• Тестото се меси 20 минути и се оформя на топка.
• Прехвърля се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се на топло място за 1 1/2 часа.
• Плотът се поръсва обилно с брашно.
• Отгоре се поставя втасалото тесто и внимателно се разделя на 4 части.
• От всяка част се оформят правоъгълници, които се нареждат върху набрашнена кърпа.
• Оставят се да втасат за 40 минути.
• Фурната се загрява на 220 С.
• Чабатите се прехвърлят върху тавата.
• Пекат се 18-20 минути.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1116 Коментари: 1 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: marabu
Категория: Рецепти
Прочетен: 854650
Постинги: 202
Коментари: 107
Гласове: 648
Календар
«  Септември, 2008  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930