Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: marabu Категория: Рецепти
Прочетен: 856778 Постинги: 202 Коментари: 107
Постинги в блога от 04.07.2007 г.
 
image

300 г домати
250 г моцарела
2 с л зехтин
1/2 ч л сух босилек

ТЕСТО

250 г брашно
125 мл вода
3,5 г суха мая
1 ч л сол
1 ч л захар
1 с л олио (зехтин)
или 1 с л мас (15 г)

• Маята се разтваря в топла вода.
• Добавя се захарта и солта.
• Брашното се пресява и се замесва тесто.
• Накрая се добавя олиото и още един път се омесва тестото.
• Оставя се на топло място да удвои два пъти обема си.

• Тестото се разточва с диаметър 30 см.
• Доматите се обелват и се разрязват на четири.
• Махат се семките и се накълцват на дребно.
• Моцарелата се нарязва на тънки филийки.
• Тесто се намаслява със зехтин и се покрива с моцарелата.
• Отгоре се слагат накълцаните домати.
• Поръсва се с босилек.
• Накрая се напръсква с малко зехтин.
• Тестото се поставя в сгорещена тава.
• Пече се в предварително загрята фурна на 250 С за 13 минути.


***  е-кулинар : В най-известната история се разказва, че през 1889 година Маргарита Савойска, съпруга на италианския крал Умберто Първи, намираща се в своята лятна резиденция Каподимонте близо да Неапол пожелала да опита неаполитанска пица, по това време храна само за бедните. Придворния готвач в съвършенство владеещ френската кухня, не бил запознат с кухнята на Южна Италия. Затова в двора извикали Рафаело Еспозито, собственик на най-добрата неаполитанска пицария и той поднесъл на кралицата три пици, изпечени в неговото заведения, специално за кралицата: две традиционни и едно импровизирана в чест на този случай. Тази пица Еспозито гарнирал с червени домати, зелен магданоз и бяла моцарела, което съответствало на цветовете на италианския национален флаг. Историята разказва, че именно тази пица се харесала най-много на кралицата. По-късно предприемчивия Еспозито нарекъл своята "патриотически" гарнирана пица - "Маргарита" в чест на кралицата.

Но през 1974 година италианският историк Масимо Албертини нарича тази история чиста измислица, а италианския гастроном и журналист Корадо Епричели провежда във връзка с това собствено "кулинарно" разследване. Съгласно неговата версия трицветната пица действително била приготвена за първи път през 1889 год, а именно на 6 юни в кралския двор в Неапол. Майсторът на пиците се наричал Папино Бранди. За награда за приготвянето на пицата той получил специална грамота, която и сега може да се види в семейната пицария "Бранди".
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1011 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: marabu
Категория: Рецепти
Прочетен: 856778
Постинги: 202
Коментари: 107
Гласове: 648
Календар
«  Юли, 2007  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031